Select Page

Wadoryu

Wadoryu er en karate stilart – tre organisationer undervise Wadoryu stil: Japan Karate-Do Federation Wadōkai (forkortet Wadokai), Wadōryū Karatedo Renmei og Wado Kokusai Karatedo Renmei (forkortet til Wado Kokusai, også kendt som Wado International Karatedo Føderation [WIKF]).

Filosofi

Navnet Wado -ryu består af tre dele: Wa, DO og Ryu. Wa betyder “harmoni”, DO betyder “Vejen” og Ryu betyder “stil”. Harmony bør ikke fortolkes som pacifisme, det er den erkendelse af, at blødhed nogle gange er mere effektiv end råstyrke.

Fra et synspunkt kan Wadoryu betragtes som Jujutsu snarere end karate. Det skal bemærkes, at Hironori Ōtsuka tilkendegav Shotokan og var deres chefinstruktør for en tid. Da Ōtsuka første gang registrerede sin skole med Dai Nippon Butoku Kai i 1938 blev stilen kaldt “Shinshu Wado – Ryu Karate – Jujutsu”. Ōtsuka var Shindo Yoshin – Ryu licenseret udøver og elev af Yoshin – Ryu, da han første gang mødte den Okinawanske sensei Funakoshi. Efter at have lært af Funakoshi og efter deres opsplitning med sensei’s Kenwa Mabuni og Motobu Choki valgte Ōtsuka at fusionere Shindo Yoshin – Ryu med Okinawa karate.

Resultatet blev Wadoryu Karate.

For det utrænede iagttager ligner Wadoryu alle andre stilarte af karate. De fleste af de underliggende principper, er afledt fra Shindo Yoshinryu. En blokering i Wadoryu ligner meget en blokering som i Shotokan, men de udføres fra forskellige perspektiver. Et generelt princip i Wadoryu er tai sabaki. Det japanske tegn kan oversættes til “krops bevægelse” og henviser til kroppens manipulation for at flytte forsvareren samt angriberen ud af skades vej. Måden at opnå dette ved er at “afværge” frem for “blokerer” – harmoni snarere end fysisk styrke.

Moderne karate, også kaldet sportskarate, kan trænes på højt konkurrence niveau, men har en negativ tendens til at fjerne fokus fra karatens dybe japanske rødder for at opnå en ny generisk karate, der appellerer mere både tilskuere og konkurrenter.

Historie

Grundlæggeren af ​​Wadoryu, Hironori Ōtsuka, blev født den 1. juni 1892 in Shimodate, Japan. I 1898 begyndte Ōtsuka at træne Koryu Jujutsu under Chojiro Ebashi. Fra 1905 – 1921 studerede han Shindo Yoshinryu Jujutsu under Tatsusaburo Nakayama. I 1922 mødte han Funakoshi og begyndte at træne under ham.

I 1924 blev Ōtsuka en af ​​de første elever forfremmet til sort bælte i karate af Funakoshi. For at udvide sin kendskab til karate, arbejdede Ōtsuka også med andre fremtrædende mestre som Kenwa Mabuni af ShitoRyu og Motobu Choki.
I 1929 startede Ōtsuka den første skole Tokyo universitet. Eiichi Eriguchi opfandt udtrykket Wadoryu i 1934.
I 1938 registrerede Ōtsuka hans stilart ved Dai Nippon Butoku Kai under navnet “Shinshu Wadoryu Karate – Jujutsu” som kort tid efter blev forkortet til Wadoryu (和 道 流).
I 1938 tildelte Dai Nippon Butoku Kai Ōtsuka rang af Renshi – Go, efterfulgt af rangen Kyoshi – Go i 1942. Det var omkring dette tidspunkt at Tatsuo Suzuki (grundlægger af WIKF) begyndte træning i Wadoryu.
I 1944 blev Ōtsuka udnævnt Japans Chief Karate instruktør.
I 1946 tildelte Ōtsuka Tatsuo Suzuki rang af 2. dan.
I 1951 tildelte Ōtsuka Tatsuo Suzuki rang af 5. dan, på daværende tidspunkt den højeste rang tildelt i Wadoryu.
I 1952 blev Wadoryu hovedkvarter fastsat til Meiji university dojo i Tokyo.
I 1954 blev navnet ændret til Zen Nippon Karate Renmei (All Japan Karate Federation).
I 1955 offentliggjorde Ōtsuka bogen “Karatejutsu no Kenkyu” en bog omkring hans stilart.
I 1963 sendte han Suzuki, sammen med Toru Arakawa og Hajimu Takashima, afsted for at sprede Wadoryu i hele verden.
I 1964 blev Japan Karate-Do Federation (JKF) etableret som en generel organisation for alle karate stilarter. Wadoryu tiltrådte organisationen som en stor gruppe.
I 1965 blev Otsuka og Yoshiaki Ajari optaget på film (som nu stadig er tilgængelig på to videobånd) og hvilket udgør meget af arven fra Wadoryu karate. Den første video “Wadō-ryū Karate Volume 1” består af : dybdegående historie og erindringer , demonstrationer af de otte Kihon No Tsuki bevægelser, de første fem Kihon – kumite og pinan kataerne 1-5, Kūshankū, Jion, Naihanchi og Seishan. Den anden video “Wadō-ryū Karate Volume 2” består af: mere historie, kataerne Chintō, Niseishi, Rōhai, Wanshu og Jitte, samt Kihon – kumite 6-10
I 1966 blev Ōtsuka tildelt Kun Goto Soukuo Kyokujujutsu (kan sammenlignes med en ridder) af kejser Hirohito for hans dedikation til introduktion og undervisning af karate.
I 1967, Den 5. juni ændrede Wadoryu organisation navn til “Wadōkai”
I 1972 tildelte præsident Kokusai Budo Renmei (et medlem af den japanske kongelige familie) Ōtsuka titlen Meijin.
I 1975 fik Suzuki sin 8. dan – den højeste karakter nogensinde givet (på det tidspunkt) af Federation of All Japan Karate-Do Organisationer og blev opkaldt Hanshi – Go af en onkel af Kejser Higashikuni.
I 1980 resulterede en konflikt mellem Otsuka og Wadōkai organisationen i at han trådte tilbage som øverste leder af Wadōkai. Eiichi Eriguchi overtog hans plads i organisation.
I 1981, Den 1. april, grundlagde Ōtsuka “Wadōryū Karatedo Renmei”. (Renmei betyder gruppe eller føderation). Efter kun få måneder pensionerede ham som leder af organisationen og gav pladsen til hans søn Jiro Ōtsuka.
I 1982, Den 29. januar, døde Hironori Ōtsuka.
I 1983 ændrede Jiro Ōtsuka sit navn til Hironori Otsuka II til ære for hans afdøde far.
I 1989 grundlagde Tatsuo Suzuki den tredje store Wadoryu organisation “Wado Kokusai” (Wado International Karatedo Føderation også kaldet WIKF)

 

Hironori Othsuka’s 3 mestre

Gichin Funakoshi født 1868 på Ryukyu ø’erne som senere blev en del af Okinawa og er grundlæggeren af Shotokan Karate.

Han er en af de oprindelige Okinawan karate mestret som introducerede karate i Japan tilbage i 1922. Gichin er en af de tre mere indflydelsesrige karate mestre som bl.a. har trænet Hironori Othsuka.

Gichin har haft en stor indflydelse på Wado Ryu i den forstand at Othsuka Sensei anvendte mange elementer fra Okinawan Karate. Derudover kommer betydningen af ordet Karate også fra Gichin, tidligere betød Karate “Kina’s Hånd” men Gichin lavede det om til “Tom Hånd”.

Kenwa Mabuni født 1889 i Okinawa og er grundlæggeren af Shito-Ryu.

Ligeledes en af de oprindelige karate mestre i Japan og en af de mestre som bl.a. har trænet Funakoshi og Hironori i katas.

Motobu Chōki født 1870 på Ryukyu ø’erne som senere blev en del af Okinawa og grundlæggeren af Motobu Ryu og Motobu Udun Di” begger stilarter meget tæt forbundet til aikijutsu.

Motobu instruerede bl.a. Hironori i Naihanchi som han selv mente var hele fundamentet af karate.

Ud over Hironori har Motobu trænet grunlæggeren af Okinawa Kenpo, Nihon Kenpo Karate-dō, Kushin-ryū, Shindō jinen-ryū, Seishin Kai, Isshin-ryū, Matsubayashi-ryū og Shōrin-ryū Shidōkan

Pinan-serien stammer tilbage fra Yasutsune Itosu (1905) og er bygget på bl.a. Kushanku og Channan. Pinan betyder “Peaceful mind”. Kushanku er oprindelig en kinesisk kata som i 1761 blev bragt til Japan af en kinesisk diplomat.

Sensei er .. Mester, chefinstruktør
Sempai er .. Assisterende instruktør
Seito (Karateka) er .. Eleven